Mondzorg bij Parkinson

Wat is de ziekte van Parkinson?

De ziekte van Parkinson is een neurodegeneratieve aandoening, die ontstaat door het afsterven van dopamine producerende zenuwcellen in de hersenen. Dit kan zowel motorische klachten geven zoals tremor (beven), stijfheid, … als niet-motorische klachten zoals slikproblemen, slecht slapen, … Een combinatie van al deze klachten kan het moeilijk maken om de zone van de mond te verzorgen. Beven en stijfheid kunnen er namelijk voor zorgen dat het poetsen van de tanden moeizaam gaat. Daarom is het in eerste instantie belangrijk om je tandarts hiervan op de hoogte te brengen. Zij kunnen op deze manier zorgen voor een betere en regelmatigere opvolging. Verder wordt elektrisch poetsen met een extra fluoride tandpasta aanbevolen.

Vervelende klachten (Droge mond/ overvloed van speeksel)

Naast deze klachten, hebben patiënten met de ziekte van Parkinson vaak last van een droge mond (xerostomie). Dit kan een bijwerking zijn van de Parkinsonmedicatie (levodopa, carbidopa), waardoor de speekselproductie verminderd wordt.

Het andere uiterste kan dan ook overmatige speekselvloed zijn, wat vaak een resultaat is van een combinatie van factoren. Eerst en vooral is er de gekende voorovergebogen houding, die het moeilijk maakt om de mond volledig te sluiten. Daarnaast is er een verminderde mondmotoriek aanwezig door het maskergelaat, waarbij slikken soms ook moeilijker gaat. Ten slotte maken verschillende parafuncties zoals klemmen en/of knarsetanden dat het volledige kauwstelstel vaak overbelast wordt.

Orofaciale therapie: een hulp?

Orofaciale kinesitherapie kan veel betekenen voor mensen met de ziekte van Parkinson. Ik neem eerst uitgebreid je klachten door en bekijk hoe de ziekte bij jou evolueert. Hierbij breng je best de verslagen van de neuroloog en huisdokter mee, aangezien deze zeker van meerwaarde kunnen zijn. Na het onderzoek, kan ik via houdingsoefeningen werken op het oprichten van het lichaam. Daarnaast kan het nodig zijn om de spieren die de mond openen, te stretchen en de sluiters te verstevigen. Dit kan de mondsluiting ten goede komen. Daarnaast geef ik eventueel oefeningen mee om beter te kunnen slikken.

Twijfel jij of je in aanmerking komt voor deze therapie, stuur mij een e-mail via het contactformulier of via het algemene e-mailadres van de praktijk.

Links:

Artikels:

Verhoeff MC, Eikenboom D, Koutris M, de Vries R, Berendse HW, van Dijk KD, Lobbezoo F. Parkinson’s disease and oral health: A systematic review. Arch Oral Biol. 2023 Jul;151:105712. doi: 10.1016/j.archoralbio.2023.105712. Epub 2023 Apr 25. PMID: 37120970.

Verhoeff MC, Lobbezoo F, van Leeuwen AM, Schuller AA, Koutris M. Oral health-related quality of life in patients with Parkinson’s disease. J Oral Rehabil. 2022 Apr;49(4):398-406. doi: 10.1111/joor.13304. Epub 2022 Jan 17. PMID: 35000220; PMCID: PMC9306816.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *